Råfoder gav lägre blodfetter och blodsocker
En ny finsk studie visar att hundar som äter råfoder med högt fettinnehåll får lägre nivåer av blodsocker och blodfetter – medan hundar på kolhydratrikt torrfoder uppvisar tecken på försämrad metabol hälsa. Resultaten pekar på att hundars ämnesomsättning tycks reagera mer positivt på fett som energikälla än på kolhydrater.
Publicerad 2025-11-04
En forskargrupp vid Helsingfors universitet (DogRisk) har jämfört hur två helt olika foderstrategier påverkar hundars metabolism. Under i snitt fyra och en halv månad fick 46 Staffordshire bullterrier äta antingen ett kolhydratrikt torrfoder eller ett kolhydratsnålt råfoder med hög fetthalt. Forskarna mätte bland annat blodsocker, insulin, kolesterol, triglycerider, ketonkroppar och kroppsvikt före och efter studien.
Resultaten var tydliga. Hundarna som åt torrfoder visade ökade nivåer av långtidsblodsocker, blodfetter och kroppsvikt. Råfodergruppen visade däremot sjunkande nivåer av blodsocker, blodfetter och hormonet glukagon – en signal om förbättrad metabol balans.
– Intressant nog var torrfoderkosten kopplad till förändringar som ofta förknippas med nedsatt metabol hälsa, medan råfoderkosten främjade metabola responser som generellt anses gynnsamma, säger Dr. Sarah Holm, veterinär och filosofie doktor samt huvudforskare inom DogRisk-gruppen.
Utmärkt exempel på One Health-forskning.
Ett annat fynd som sticker ut är att båda grupperna hade ökade nivåer av ketonkroppar, men nivåerna var betydligt högre hos de råfodrade hundarna. Det antyder att de i större utsträckning använde fett som energikälla. Forskarna noterade också en minskning av det så kallade triglycerid–glukos-indexet hos råfodergruppen. Detta index används vanligtvis inom humanmedicin som markör för insulinresistens — nu för första gången testad på hund.
– Våra resultat speglar tidigare, ibland kontroversiella, humanstudier som visar att fettrika dieter faktiskt kan sänka kolesterol och triglycerider, medan kolhydratrika dieter ofta höjer blodfetter och långtidsblodsocker, säger Dr. Anna Hielm-Björkman, veterinär och docent samt ledare för DogRisk-gruppen. Det här är ett utmärkt exempel på One Health-forskning.
Studien öppnar för fortsatt forskning om hur hundars kost kan användas för att förstå metabolism även hos människor. Forskarna betonar dock att det behövs fler långsiktiga studier innan man kan dra säkra slutsatser om hälsa och utfodringsstrategier.
Källa: ”The effect of a kibble diet versus a raw meat based diet on energy metabiomarkers in dogs” – fulltext (PDF) via University of Helsinki.